IBC2024: Mitä kaikkien tulisi tietää tulevaisuuden mediahallinnasta
IBC2024-tapahtuma osoitti, että hyvän mediahallinta-alustan (MAM) löytäminen ja siihen toimintojen keskittäminen ovat tärkeässä osassa, mikäli mediayhtiöt tavoittelevat sisällön tuotantoketjun virtaviivaistamista.
Mitkä ovat mediayhtiöiden suurimmat haasteet mediahallinnassa? Miten näihin haasteisiin voidaan vastata? Mikä on tällä hetkellä tärkein ominaisuus, joka erottaa parhaan MAM-järjestelmän muista?
Näitä kysymyksiä käsittelimme neljän päivän ajan omalla IBC-osastollamme, jossa oma mediahallinta-alustamme herätti suurta kiinnostusta läpi tapahtuman.
Tähän tekstiin olemme koostaneet suurimmat keskusteluissa nousseet sudenkuopat ja ratkaisut niiden ylittämiseen.
Yhdenmukaistettu materiaalin hallinta – avain tehokkuuteen
Monilla mediayhtiöillä on käytössään useita eri työkaluja ja järjestelmiä materiaalin säilyttämiseen, mutta näiden järjestelmien hajanaisuus aiheuttaa merkittäviä ongelmia.
Materiaalin varastointi tapahtuu usein eri paikoissa: osa säilytetään paikallisesti kovalevyillä, osa pilvipalveluissa ja osa jossain niiden välimuodossa, kuten ulkoisilla levyillä. Tämä pirstaloitunut lähestymistapa johtaa järjestelmäarkkitehtuurin monimutkaistumiseen ja tekee kokonaisuudesta turhauttavan monimutkaista.
Etenkin tuotantoyhtiöiden toteuttamien suurien ja kompleksisten tuotantojen, kuten realitysarjojen, kohdalla tämä ongelma korostuu. Materiaalia kertyy valtavia määriä, ja eri järjestelmissä olevan sisällön integroiminen ja hallinta vaikeutuu. Tämä tekee myös loppukäyttäjien, kuten leikkaajien ja muiden jälkituotannon ammattilaisten työstä hitaampaa raskaampaa ja tehottomampaa.
Yksi ratkaisu tähänkin on edistyksellinen MAM-järjestelmä. Se toimii parhaimmillaan yhdenmukaistettuna varastointijärjestelmänä, jossa kaikki materiaalit säilytetään keskitetysti ja johon liittyvät erilaiset käyttöliittymät ja työkaluvalinnat ovat selkeitä, virtaviivaisia ja käyttäjäystävällisiä. Tämä vähentää pirstaloitumista ja yksinkertaistaa materiaalin hallintaa ja käyttöä. Se puolestaan tehostaa koko tuotantoprosessia merkittävästi.
Materiaalin metsästys – tarvittavan tiedon löytäminen kaaoksen keskeltä
Kun materiaalit on säilötty hajanaisesti eri järjestelmiin, niiden jälkikäteen löytäminen on usein vaivalloista ja turhauttavaa. Tämä ongelma korostuu, jos materiaaliin ei ole liitetty riittäviä tunnistetietoja, kuten metatietoja tai avainsanoja. Usein projektien aikana kertyy valtavat määrät raakamateriaalia, ja ilman asianmukaisia tunnistetietoja materiaalin löytäminen on kuin neulan etsimistä heinäsuovasta – miltein mahdotonta.
Etenkin nopeatahtisissa tuotannoissa, kuten mainos- tai televisiotuotannoissa, on olennaista, että tarvittavat materiaalit löytyvät silmänräpäyksessä. Kun materiaalit ovat hajautuneet eri järjestelmiin ja niihin ei ole liitetty selkeitä tunnistetietoja, tarvittavan sisällön hakemis- ja löytöprosessista tulee manuaalista ja kankeaa. Toisin sanoen hidasta ja tehotonta.Tähän haasteeseen voisi tuoda helpotusta parempi metatietojen hallinta ja yhdenmukaisten standardien käyttö eri järjestelmissä. Automatisoidut MAM-järjestelmät, jotka voivat tuottaa ja liittää metatietoja automaattisesti useasta eri järjestelmästä integraatioden avulla, voivat myös auttaa ratkaisemaan ongelman ja tehdä materiaalin hallinnasta saumattoman sujuvaa.
Aineiston jakaminen ulkoisille tahoille
Yksi havaittu haaste liittyy aineiston jakamiseen mediayhtiöiden sisäisistä, suljetuista järjestelmistä ulkoisille toimijoille, kuten yhteistyökumppaneille tai alihankkijoille. Tämä prosessi on usein monimutkainen ja kankeasti etenevä täynnä lukuisia eri vaiheita, jotka saattavat usein aiheuttaa ärsyttäviä viivästyksiä.
Monesti materiaalien jakaminen tapahtuu siirtämällä niitä manuaalisesti tiedostonsiirtopalveluiden tai pilvipalveluiden kautta. Vanhanaikainen manuaalinen siirtotapa voi olla hyvinkin työlästä ja virhealtista. Erityisesti suurten tiedostomäärien siirtäminen tuo mukanaan omat haasteensa, kun tiedostot täytyy pilkkoa osiin tai siirtää erissä.
Automaattiset työnkulut integraatioiden ja modernien yhteistyöalustojen avulla mahdollistavat suoran ja turvallisen pääsyn aineistoihin. Lisäksi tällöin oikeuksien ja käyttöoikeuksien hallinta on yksinkertaisempaa, jolloin ulkoiset toimijat pääsisivät suoraan käsiksi vain niihin materiaaleihin, jotka ovat heille oleellisia.
Video-AI vapauttaa tuotannon manuaalisen työn kahleista
Tuotantoyhtiöt, erityisesti realitysarjojen kohdalla, kohtaavat valtavia haasteita materiaalin käsittelyssä ja läpikäymisessä. Tällä hetkellä suurin osa raakamateriaalista käydään manuaalisesti läpi, ja joku kirjaa käsin, mitä materiaali sisältää. Tämä prosessi on aikaa vievä ja turhauttavan työläs.
Nykyteknologian, kuten trendikkään tekoälyavusteisen videoanalyysin (video-AI) avulla on mahdollista automatisoida osa tästä raskaasta työstä. Video-AI pystyy tunnistamaan videomateriaalista erilaisia elementtejä, kuten ympäristöjä, ihmisiä, tunnetiloja ja kohokohtia, esimerkkinä logoja ja urheilutapahtumissa maaleja. Näiden tietojen avulla materiaalista voidaan luoda automaattisesti tarkkoja metatietoja, joiden avulla leikkaajat voivat selata ja löytää nopeasti juuri oikeat klipit leikkauspöydälle. Video-AI pystyy myös tekemään transkriptioita ja sekä kääntämään automaattisesti useita eri kieliä alkuperäisestä kielestä. Näitä ominaisuuksia voidaan käyttää aineiston hakemisessa, referaattien tekemisessä sekä itse videotiedostossa tekstityksinä.
Tällainen järjestelmä keventää huomattavasti manuaalisen työn määrää ja kiihdyttää tuotantoprosessia merkittävästi. Lisäksi se voi lisätä tarkkuutta, koska tekoäly voi analysoida materiaalia järjestelmällisesti ja virheettömästi toisin kuin ihminen, joka voi helposti väsyä tai tehdä virheitä. Video-AI -analyysit eivät tietenkään täysin korvaa ihmisen luovuutta ja taiteellista silmää, mutta ne voivat toimia tehokkaana työkaluna prosessin sujuvaittamisessa.
Koetko yrityksesi medianhallinnassa haasteita? Mediahallinta-alustamme Media Pocket palvelee etenkin mediayhtiöiden tarpeita. Keskustellaan, kuinka voisimme yhdessä sujuvoittaa työnkulkujasi.